Viktiga poäng – dock krävs fler förändringar

Matchen mot IK Oskarshamn var en måstematch, kanske den största måstematchen så här långt. Men det är fortfarande saker i det här laget som gör att allt fortfarande känns högst osäkert. Poängen denna lördagkväll var viktiga, det absolut viktigaste, och hur man tog dom är sekundärt. Men bryter vi ner den här matchen så hittar vi även denna dag en hel del problem. Ett av dessa problem, som har varit återkommande är hur laget agerar varje gång dom gjort ett mål framåt. Direkt hamnar man på hälarna och det verkar och känns som att man direkt går över i försvars mode, för att försvara den ledning man satt sig i. Det håller inte i dagens hockey, och jag förstår inte heller varför man gör så.

Man måste istället nyttja den boost man kan få av ett mål.

Jag anser att det finns en hel del justeringar som fortfarande måste göras. Om man hårdgranskar hur varje enskild spelare där ute agerar så finns det några stycken som jag tycker man så fort som möjligt ska försöka byta ut när marknaden tillåter. Dessutom finns det en sak som jag saknar väldigt mycket, framför allt från ledarna. KÄNSLOR!

Jag skulle faktiskt vilja se Hallam mer än han gör visa sina åsikter gentemot bl.a domare. Framför allt nu, när vi är inne i en tyngre säsong rent sportsligt. Jag tror ledarna skulle behöva visa mer engagemang, visa spelarna att man bryr sig. Jag kommer ihåg slutspelet 14/15, mot Örebro i kvarten. Laget gör en bedrövlig period, och man får se i Cmore sändning hur Hallam kastar sitt anteckningsblock och skriker -”This is the fucking playoffs”. Det är bra att det inte kommer för ofta, men då och då är det väldigt befriande.

Tillbaka till truppen och laget. Jag ska vara konkret med hur jag hade gjort. Tre spelare hade jag satt upp i en turordning som dom ska skeppas ut beroende på vad som erbjuds på marknaden. Dessa tre spelare är Jakob Forsbacka Karlsson, Fredrik Karlström och Pontus Holmberg. Dessa tre spelare anser jag inte bidrar med någonting till den här truppen. Ville Leskinen tycker jag, oavsett vad han uträttade i Färjestad, är en bättre och solidare anfallare än tex Fredrik Karlström, och hade gärna sett att man fyller på laget med finnen. Karlström har stora problem och framför allt är hans säkerhetstänk obefintligt. Han tar många konstiga beslut som ger problem. Pontus Holmberg jobbar stenhårt, men är för det mesta på utsidan, och har svårt skapa nått. Dessutom är det ingen spelare som gör dom andra bättre.

Den största besvikelsen av alla denna säsong är nog JFK. Han blixtrar till i vissa matcher, men det är väldigt sällan. Trodde att han var på gång då han gjorde en väldigt bra match mot Luleå hemma. Men det var tydligen bara en tillfällighet. Han är totalt osynlig i match efter match. Dessutom är det nog kanske dags att ifrågasätta hur man jobbar med powerplay? Eller är det som det varit tidigare om åren, att man inte lägger så där jättemycket energi på att träna PP. Jag hoppas inte det stämmer för i dagens hockey är special teams väldigt avgörande i många matcher. Mot Oskarshamn har man 3 PP utan att lyckas, det är inte bra. Vem är ansvarig för detta? Är det Thermell?

Jag skrev senast också att jag tycker en del av dessa spelare som plockats in som lovande spelare som ska ta nästa steg, bör skeppas för att ge någon enstaka större möjligheter att verkligen ta nästa steg. Den som jag verkligen vill behålla, som jag tror kan bli riktigt bra i rätt omgivning så är det Ludvig Nilsson. Han tillsammans med Filip Cederqvist tycker jag man ska lägga alla resurser på. Casey Bailey är förhoppningsvis en uppgraderad Jonas Engström. Men fr.o.m nu behöver ren och skär spets framåt. Minhockey.se avslöjar att man ev. har Robin Norell från Djurgården på radan. Är det en back med rätt stats för oss, som så här långt haft stora problem i försvarsspelet. Som senior har inte Norell jättebra defensiva siffror. Just nu ligger han på -10 i Djurgården med 23 spelade matcher. Offensivt har han heller ingen uppsida. Han har inte gjort över 10 poäng en säsong sedan han spelade J18. Spela på de backar vi har tills det ev. dyker upp något annat på marknaden.

Om vi går tillbaka lite till dagens match i Oskarshamn, så var det en sak som slog mig. Vi har ett fantastiskt anfallsvapen både i 5 mot 5 som i PP i Melart och Koivisto. Trots detta väljer man att dela på dom? Väldigt märkligt i min värld. Jag förstår tanken att sprida ut två bra backar i två PP linor, men nej, man gör inte så. Dessutom hoppas jag att man fr.o.m nu bibehåller kedjan med Davidsson, Horak och Shinnimin. Dom hittade kemi idag, och står också bakom bägge målen. Vilket inte är någon tillfällighet. Däremot är ju Emil Pettersson helt ensam i sin formation med JFK och Holmberg. Sätt in Cederqvist och Lundberg med Emil istället. Då får Emil två spelare som kan jobba fram puckar till honom. Holmberg eller JFK kan inte ge Emil tillräckligt med understöd i anfallsspelet. Dessutom tycker jag båda två är rent svaga i defensiven. Kanske Casey Bailey är spelaren som kan ge Emil det han behöver för att vi ska få en stark offensiv kedja till.

På torsdag är det upp till bevis när Örebro gästar Vida. Kan man hoppas på ytterligare spelare in i laget innan dess? Kanske, kanske inte. Men jag hoppas att det kommer betydande förändringar inom kort så vi åtminstone kan försöka hänga på topp 10.

Over for now!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *