Skenet bedrar – var är attackviljan

Under ett antal omgångar nu så skriker media ut kontinuerligt att Växjö Lakers är SHL:s formastarkaste lag men jag säger att skenet bedrar. Ser vi till resultaten – JA, prestationerna då – NEJ. Min åsikt är att vi gick in i mellandagshockeyn med en okej prestation mot Djurgården. Vi vinner den matchen med 5-0. Men vi är långt ifrån så överlägsna som resultatet visar, långt ifrån. Men däremot är vi extremt effektiva. Och just i den här matchen så tar vi puckarna mer på mål. Men trots att vi vinner med klara 5-0 så förlorar vi ändå skotten med 25-24. Jag blev lite nyfiken på hur de senaste 6 matcherna har sett ut sett till skott på mål.

På de senaste 6 matcherna har vi själva fått iväg 103 skott på mål vilket innebär i snitt 17 skott per match. Samtidigt har vi släppt till 168 skott mot oss vilket ger ett snitt på 28 skott. Alltså en snitt skottstatistik på 17-28 på de senaste 6 matcherna. Vilket på nått vis måste ge oss en väldigt dålig corsi. Och även om corsi inte talar om hur det går, men det indikerar trots allt att vi överpresterar, vilket inte känns speciellt bra. Dagens match mot Örebro är en ny sådan match där vi är ganska blöta framåt. Efter att vi får utvisningarna mot oss i första perioden så är vi ju egentligen helt utspelade. Och det är ju ändå inte så att vi håller Örebro borta från vårt mål. Vi förlorar trots allt skotten i första med hela 13-4. Andra perioden blir aningen bättre, men vi är mest på utsidan. Vi får iväg 7 skott denna period, men Örebro lyckas ändå bättre med 9.

Den tredje perioden är ju spelmässigt klart den bästa. Men åter igen så säger jag att skenet bedrar. Visst är vi klart mer aktiva, åker mer skridskor och vi har klart mycket mer puck än hemmalaget. Men detta till trots så får vi bara iväg 6 skott mot Örebros 10. Dessutom går ett av Örebros i nät, vilket ändå var ganska logiskt. Vi förlorar dagens skott med 32-17. Vi kommer inte upp i tvåsiffrigt i nån av perioderna. Bästa blir 7. Att vi förlorar idag är betydligt mer logiskt än att vi vann mot Brynäs. Båda matcherna är vi både spelmässigt och framför allt skottmässigt sämre.

Vi har även andra problem. Vi har en första kedja med Gynge, Pettersson och Bailey som idag spelade -2, och hade vad jag minns en enda riktigt farlig målchans på hela matchen, och det var Emil Pettersson som fick ett inspel framför mål. Dessutom har vi en tänkt ledande spelare i Richard Gynge som är skadad, som är smärtpåverkad både on ice som off ice. Hur kan detta vara en väg fram för det här laget. Detta borde i min värld vara av högsta prio för Evertsson att hitta en ersättare för Gynge så han kan kliva av och åtgärda de problem han har. Det kan inte finnas något värde i att fortsätta spela en spelare som lider konstant av smärta, hur tänker man?? Jag förstår faktiskt inte att han spelas över huvudtaget?

Jag är glad att det här laget nu har haft en trend över en 8-10 matcher där man plockat en hel del poäng. Men som det ser ut så är det bara en tidsfråga innan vi åter har en förluststreak. Många tror att det här laget kan nå en topp 6 position, glöm det. Det finns inte en chans. Kriget kommer att gälla platserna 7-10, alltså play in. Vad är det då som saknas i det här laget. ATTACKVILJA. Ja, så är det. Vi har för få spelare som vill in i skiten, som vill ta pucken den där vägen där det smärtar en del. Har man då dessutom en ledande spelare som förväntas vara en av de som tar pucken mot mål och i mål, som pga av någon typ av fysisk ohälsa, inte kan och vill in där så har vi ju ett lag med stora problem. Ett lag med ett skottsnitt på 17 skott på mål per match tar sig inte speciellt långt.

Jag vet inte vad som krävs för att kunna vända den här säsongen. Troligtvis går det inte. Däremot skulle vi kunna få lite bättre prestationer med spelare som är villiga att göra det obekväma jobbet. Då måste man ersätta Gynge till att börja med. Det är bara att konstatera att han inte kommer kunna bidra med det vi behöver när han är skadad. Vi behöver nån som lyfter den kedjan både offensivt och defensivt. Jag skulle vilja se två forwards av hög kaliber, tex Andrew Calof och kanske Tomas Hyka. Två spelare som är top notch och som dessutom tillhör ett KHL lag som är avhängda från slutspel. Dyra? Ja, så in i h……, men det måste få kosta nu.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
  1. Matte
    Matte says:

    Inte för att vara sån men jag tycker kanske Växjö ska se säsongen som förlorad och istället spela för att vara klara för play-in. Ge istiden till nån junior eller liknande och plocka av Gynge. Men jag tycker inte man ska kasta iväg pengar på forwards och äventyra ekonomin. Lika bra att spela av den här säsongen med det man har helt enkelt :) Hur negativt det än låter ;)

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *