För mig är hockeyn viktig, speciellt nu

Det här blir väl troligtvis ett inlägg jag kommer få lite skit för från en del, men jag skiter i det. I dagens debatter och diskussioner om den situation vi lever i verkar det som grundregeln är EN. Att antingen är man för eller emot livet. Tycker man att NÅGOT annat än Covid 19 är viktigare just nu så är man en dålig människa. Tycker man att det är viktigt med hockey nu tex, så är man konstig, korkad och dum, egoistisk och skiter i andra människors hälsa och välmående. Och jag börjar ärligt talat att bli så trött på detta. Jag är också enormt trött på alla dessa alarmister som skriker ut sin förtvivlan över att vi spelar hockey NU, när världen är på väg att gå under.

Jag kan svara er väldigt kort på frågan om jag tycker hockey är viktigt just nu: JAAAAA, det tycker jag. Och vet ni en sak, jag tycker t.o.m att det är viktigare just NU än nånsin tidigare.

Varför?

Enkelt svar på det: Vi lever i en konstig värld av restriktioner och rekommendationer om hur vi ska leva våra liv. Vi rekommenderas att inte träffas, att inte gå på bio, inte gå ut och äta, dansa, inte gå på koncerter, inte träna på gym, eller som en annan, inte få spela gubbhockey på lunch och kvällar. Därför blir hockeyn sååå viktig i min värld. Och inte bara hockeyn, utan idrotten överlag. Någonting att hela tiden se fram mot, en ljuspunkt i en väldigt grå och tråkig vardag just nu. Bara för att jag tycker detta, så innebär inte det med automatik att jag skiter i denna smitta, jag skiter inte i de restriktioner och rekommendationer som finns och jag bry mig om andras liv, och mitt eget med för den delen. Jag är noga varje dag, då jag reser i tjänsten och är iväg på många olika platser. Jag gör alltid en riskanalys, och undviker ställen med mycket folk. Jag tvättar och spritar mina händer otaliga gånger varje dag.

Men samtidigt försöker jag tänka till lite, tänka logiskt, försöka se helheten och lyssna och försöka förstå vad som sägs och skrivs. Och då pratar jag inte om media, för dom drar bara åt det hållet som ger dom nått tillbaka i form av läsare och click. Jag försöker också låta bli att läsa alla alarmister som vill att vi ska gå under jorden (även om jag har svårt att låta bli att svara dom). Däremot försöker jag skapa mig en bild av vad som kan vara sant och falskt genom framför allt experter som vår folkhälsomyndighet.

Så här ser jag på Covid 19 och hockey (idrotten).

Regeringen kom häromdagen med hårdare restriktioner och ett varningens finger, vilket jag tycker är bra eftersom allt går åt fel håll. Man drar ner allmäna samlingar till max 8 personer. Men samtidigt talar man om att detta inte gäller idrotten bl.a. Utan här ligger regeln om max 300 kvar. Nu valde i ett tidigare skede, när regeringen ökade detta till 300, de flesta regioner att ändå hålla kvar vid 50 st. Vilket jag också köper. Ett smart drag trots allt. Men jag ser regeringens och FHM:s besked som en indikation på att från experthåll och regering ser man inte denna verksamhet som ett hot när det gäller att smitta kan spridas. Utan att man snarare ger idrotten tummen upp, att ni trots allt gör ett bra jobb.

Det innebär ju samtidigt att den här verksamheten inte är någon brand i det här ämnet, det pyr inte ens. Därför tycker jag det är konstigt när människor börjar gapa om att hockeyn måste stänga läktarna, ingen publik. Och i eftermiddags läste jag Tomas Hedlund på hockeybladet.nu som även han börjar gapa om varför vissa stänger sina arenor medan andra inte, och att dessa andra gör något dåligt och ska ha skit för det. Varför??? Vi kan ju konstatera att den ökning av smitta i samhället inte kommer från våra stora idrottsarenor med 50 åskådare på, utan från andra oroshärdar i samhället. Varför ska vi då släcka en eld som inte existera. Jo, då kommer detta med solidaritet, det typiskt svenska.

Jag nämnde detta i en tråd på facebook, att det är bra mycket värre tex i kollektivtrafiken och i köer till den samma. Där har vi dom stora oroshärdarna i samhället. Som svar fick jag bl.a: ”Ja, men kollektivtrafiken måste vi ju ha, för folk måste ju ta sig till jobbet, det är en livsnödvändighet, det är inte hockey….?

Okej…., vänta lite här nu! Så bara för att hockeyn inte är en livsnödvändighet så kan den tas bort, även om den inte påverkar faran för smitta i samhället? Medan vi tillåter kollektivtrafiken att fortsätta utan att man sätter in resurser här, eller gymnasieskolans trånga korridorer och matsalar, eller stora shoppingcentra? Hur ska vi för det första kunna övervinna detta virus när vi tänker så? Detta betyder ju kort och gott att de hårdaste åtgärderna sätter vi in på de saker som vi inte ”behöver” oavsett om de utgör en risk eller inte. Inte konstigt att smittan bara fortsätter spridas.

Istället för att ge sig på idrotten hela tiden, så kanske man skulle jobba hårdare med riktade medel mot tex kollektivtrafiken. Ge dessa direktiv och ekonomiska möjligheter att bibehålla en säker verksamhet. För idag är det ingen säker verksamhet. Vi ser dagligen bilder på köer och trängsel i anslutning till och i kollektivtrafiken. Ge shoppingcentra direktiv om hur dom på ett säkert sätt kan hålla sin verksamhet igång. Ge dom ekonomiska möjligheter att ha vakter m.m som håller koll på hur mycket folk som är inne tex.

Vad vill jag har sagt med detta. Jo, att solidaritet inte kommer att hjälpa oss i kampen mot detta virus. Riktad sprängverkan är otroligt effektivt, och dessutom räddar den väldigt mycket runt omkring. Dom som gjort lumpen eller hållt på med sprängmedel vet vad jag pratar om ;). Riktade åtgärder mot de delar i samhället där verkligen risken för smittspridning är stor kommer att ge effekt tillsammans med de allmäna råd vi fått. Men att ge sig på och kräva saker från delar som inte ingår i problemet förstår jag inte över huvudtaget. Allt som kan vara som vanligt så långt det går, är en fördel för hela samhället. Jag tycker det är synd att vissa klubbar nu har stängt sina arenor, och på så sätt sätter press på andra. I tron om att man gör nått bra. Till vilken nytta? Jag personligen hoppas att de som fortfarande har sina arenor öppna orkar stå emot lavinen av hat.

Tack för mig.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *