Bekvämligheten är ett stort hot

Spelare tillbaka och mycket sug efter spel.

Hade jag hoppats på i alla fall. Men det var återigen en väldigt blek insats av Växjö Lakers i återstarten borta mot Oskarshamn. Jag tror det är många som sitter och luras lite av det spelövertag som Lakers stundtals har.

Men det finns ett par saker som är påtagliga och som är den direkta orsaken till att man faktiskt förlorar idag. Att spela snyggt kan ju vara kul att se ibland, men är det inte effektivt så ger det absolut ingenting. Växjö Lakers är just nu, och har varit ända sedan man hamnade i den absoluta toppen av tabellen, bekväma.

Det är lördagsmys varenda match, och man förlitar sig på sina toppspelare och att dom gör det till slut. Men jag har sagt det ganska länge nu. Att när den matchen kommer, då dessa spelare inte levererar så kommer vi förlora, klart. Den matchen bevittnade vi ikväll i Oskarshamn. Bekvämligheten är enormt påtaglig, och det behöver inte vara ett speciellt tränat öga för att se det.

Hallam sa inför sista perioden: Vi måste nog ta puckarna mer in på mål.

Han menar att vi måste spela mer rakt, lägga puckar på mål och sedan vara där på returytorna och hugga.

Och det är precis just här det fallerar. Vi tar inte pucken på mål, därför att det är en yta på planen som försvarande lag alltid bevakar och försvarar stenhårt. I dessa ytor gör det lite ondare att ta sig in i. Här kommer bekvämligheten in. Det är mycket bekvämare att hålla pucken på utsidan och försöka spela runt och sedan kasta puckarna mot mål. Problemet är att om man ska kasta puckar på mål så måste vi ha folk som skymmer och som gör det svårt för målvakten att se pucken.

Då är vi tillbaka till det här med bekvämlighet. Det gör ont att stå där framme.

Det som gjort att vi tagit poäng i 16 raka matcher är att vi alltid behållit tålamodet, vilket har gett oss chansen hela vägen. Idag kom vi ut i den tredje och visade omgående att vårt tålamod var slut och nu skall vi avgöra matchen. Och visst avgjordes matchen, fast åt andra hållet. Förlorat tålamod innebär nästan alltid misstag.

Vid IKO:s 1-0 hjälper vi dom att stänga synfältet för Viktor Fasth som ser pucken först när den dyker ner framför honom.

Vid deras 2-0 slarvar vi på offensiv blå, dom kontrar. Och trots att vi har två spelare hem går bägge på puckhållaren, vilket ger Palmberg all tid han behöver för att lägga an, sikta och skjuta, otagbart för Fasth.

Även om 3-0 kommer på straff som inte är straff, eller nånting. vet inte vad domaren tänkte på överhuvudtaget. Men sekvensen med ett friläge uppkommer åter efter slarv på offensiv blå, dessutom i PP.

Allt detta är frukten av brustet tålamod, som i sin tur är frukten av en hel match i bekvämlighetens tecken.

Även om vi gjorde ett snyggt mål i PP i slutet, så fanns det inte på kartan att vi skulle vända tillbaka detta. Vi var bekväma ända in på mållinjen. Och allt detta gör mig faktiskt orolig. Ni som läste mitt inlägg i eftermiddags kommer ihåg mina frågetecken inför slutspelet. Jag skulle nog säga att efter den här matchen så blev dom fler.

Jag tror den här bekvämligheten som detta lag visar kan bli förödande. Det känns som lite Deja Vu faktiskt från året vi åkte mot Malmö i kvarten. Trots att vi egentligen har en bättre och tyngre backbesättning så har detta laget bekvämligheten som sin akilleshäl. Jag undrar lite varför?

Det finns dock en kedja som jag vill ge beröm, och som faktiskt visar raka motsatsen, en stor oömhet. Nämligen fjärde kedjan med Nilsson/Josen/Forslund. Dom här spelarna försöker visa vägen. Dom har inte riktgt dom skillsen som krävs för att kanske målmässigt hålla matcherna jämna, men jag tycker dom är ett föredöme. T.o.m en spelare som Forslund nyttjar det han är bra på och vågar verkligen gå in i skiten.

Men resten av laget och kedjorna måste nog ta sig en titt i spegeln och fundera lite. Och jag tror jag tar med en back också i den skaran, nämligen Joel Persson som är den som mest visar brist på tålamod och sätter sig i skiten.

Detta är säkert en väl sammansatt grupp som har väldigt kul ihop. Men dom har ett stort problem. Bekvämligheten, och den kan faktiskt bli ett stort hot.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
2 Kommentarer
 1. Staffan Samuelsson
  Staffan Samuelsson says:

  Inför förra matchen mot IKO sa jag till min hustru redan innan matchen att det luktade underskattning. Detsamma igår. Omedvetet kommer det från ledningen och överförs till spelarna. Se tidigare resultat mot IKO. Detta beror naturligtvis på att de inte är ett etablerat lag i SHL. Finns fler topplag som förlorar mot dem. Tror faktiskt att IKO förlorar oftare mot lag i sin egen tabellregion.
  Hjärta slår klass väldigt tydligt i hockey.
  Tycker också att Sam´s sämsta sida är hur han agerar i denna typen av matcher.
  Hoppas och tror att det blir en trevlig vår för mig och alla fans

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *