Dags att ta sitt ansvar

Jag delade igår en länk till Wikegårds senaste video på Youtube. Ett inlägg jag hoppas spelare i Växjö Lakers lyssnar på. Dags att ta sitt ansvar som spelare. Tjänstemän med VD löner.
Läs mer

Detta kan vara vändningen

Ser att många fortfarande är enormt kristiska till att vi inte vinner i Scandinavium. Men jag måste säga att det verkligen var ett stort steg framåt denna afton. Vi tog en poäng i Scandinavium och jag tycker definitivt att vi matchar Frölunda fullt ut. Det enda som jag känner är att vi måste försöka reducera de enskilda misstagen ytterligare ett snäpp, då vi fortfarande blir enormt hårt bestraffade så fort vi gör ett misstag. Vi hade bl.a en sekvens i den andra perioden där Frölunda låg på rulle och vi spelade väl naivt i offensiv zon. Två gånger om med kort tid emellan släpper vi först Simon Hjalmarsson fri och senare Rhett Rakhshani som båda gör mål som vi kanske få anse som bjudningar.

Men idag ser jag ett mod där ute. Ett mod att driva på framåt och man skar ofta av Frölundas anfallsförsök. Andra viktiga delar denna match är att Emil Pettersson fick ketchupeffekt med 2 härliga baljor + en assit. Roman Horak fick göra 1+1 och JFK fixade till 3 ass, och Richard Gynge 1 ass. Dessutom är det lite kul att höra all kritik mot Linus Högberg som lämnar matchen på 1 mål + 1 ass. Den här kvällen ska vi inte se förlusten utan vinsten av poängen samt vikten av att många av våra viktiga spelare faktiskt fick utdelning och levererade.

Ska vi kritisera nått så är det agerandet vi fortfarande visar upp ibland när vi har pucken i egen zon under kontroll. Faktum är ju att vi höll på att ställa till det i slutet av matchen när vi t.o.m var i numerärt överläge. Här vet jag inte riktigt hur man tänker, men tydligt är att vi har en del spelare som inte klarar av pressen i slutet. Detta måste man få ordning på tycker jag. Dessutom måste backarna börja jobba med lite mer finess och åtminstone täcka upp bakom varandra så vi slipper dessa återkommande frilägen. Onödigt.

Jag hoppas innerligt att laget nu kan bygga vidare på detta och ta med sig stora delar av denna match till Lördagens hemmamatch mot Brynäs. Givetvis en enormt viktig match.

Har vi nån chans?

Frågan i rubriken tror jag är en fråga många ställer sig inför kvällens match i Scandinavium. Och det enkla svaret är givetvis SJÄLVKLART. Visst har vi det. Chansen finns alltid.Frågan är hur stor den är. Vad talar för Växjö Lakers. Ja, det ska väl vara just det som kanske är Lakers chans ikväll, just att ingen tror på dom. Kanske läge att t.o.m sätta en slant på Växjö Lakers idag, för oddsen borde vara rätt höga för vinst, och ännu mer för vinst vid full tid. Ska bli spännande att åter se laget mot ett absolut topplag som trots allt Frölunda är.

Det har funderats mycket de senaste veckorna om varför det blivit som det blivit. För det är ju ändå så att inom kort kommer epitetet ”en dålig säsongsstart” vara borta och vi går istället in i en status där vi nog få inse att den här upplagan av Växjö Lakers inte håller för någon större framskjuten placering. Det jag är lite rädd för är att Växjö Lakers spelidé helt enkelt inte längre håller. Kan det vara så att vi nu står still i utvecklingen, och tror på att vår spelidé fortfarande håller, men att den i själva verket är passé. Motståndet har läst sönder oss samtidigt som vi inte har vare sig plan B eller plan C. Om det är så, så kommer den här säsongen att bli jobbig att hantera. Både för föreningen som oss fans.

Vi har nu trampat igenom 10 omgångar där det stundtals sett riktigt bra ut och stundtals riktigt dåligt. Det finns dock två gemensamma saker genom samtliga matcher och det är att vi inte hållt i 60 minuter samt att vi oavsett prestation har lyckats förlora 8 av dessa 10 matcher. Som jag sa, så går vi snart in i nästa skede. Det är nu inte alls många omgångar kvar innan serien delvis har satt sig. Visst, det kan hända saker fram till omg 25, men för ett lag som förlorat 80% av sina matcher inledningsvis måste lyftet komma NU, annars kommer laget vara fast i den negativa spiralen och det blir väldigt svårt att hitta ut helt enkelt.

Nu sätts laget på rejäla prov dessutom eftersom Viktor Fasth är skadad. Detta ger nu Andrén en möjlighet att få ett antal matcher på raken här och en chans att visa hur bra han är. Vi kan bara hålla tummarna för att det blir så. Det största problemet med att det inte är Fasth i målet är spelet runt målet. Här är Fasth klasser bättre än Andrén. Detta är en viktig del i försvarsspelet att målvakten är så pass skicklig att han kan stoppa försök från motståndaren att dumpa puck runt målet till inkommande spelare på motsatt sida. Att kunna sätta stopp där och vinna puck ger ett överläge. Detta tappar vi ganska mycket av med Andrén i målet. Dock med rätt hjälp kan Andrén vara nog så bra som Fasth mellan stolparna.

Vad behöver mer hända ikväll för att vi ska kunna utmana Frölunda. Ja, våra tänkta ledande spelare så som EP, Gynge, Horak, Shinnimin och JFK måste börja producera. Och det första som måste ske är att dessa spelare börjar skapa. Och för att dom ska börja skapa måste dom börja involvera sig mer. Ta skotten, hitta fria ytor och åk skridsko. Vilja ha puck och vilja vara den som avgör. Ingen får lämna över någonting till någon annan. Och så vill jag se lite känslor, irritation. In och böka, riv och slit utan att ta onödiga utvisningar. I PP måste vi komma till fler avslut, och avsluten måste gå på mål. Vi har alledeles för många dumma avslut där vi missar målet och pucken rinner ut i mittzon. Etablera PP snabbt, låt pucken gå, spela bort pressen och kom till avslut på mål. Så enkelt som möjligt. Frölunda är ett av de lag som tokrusar i sitt PK spel. Kan man vara noggranna här finns jättelägen till bra avslut om man sätter snurr på trissan, och sedan lägger puckarna på mål.

En sista sak som måste fungera är första passet ut ur egen zon. Här måste vi vara aktiva och leverera snabbt och med precision. Med snabbt spel spelar vi bort Frölundas presspel och kan ta pucken snabbt ner till offensiv zon. Detta är några av de enkla grundnycklar som krävs ikväll för att vi ska kunna utmana göteborgarna.

Något är väldigt galet, men vad

Fram till förra säsongen har alltid Växjö Lakers varit ett lag inget motstånd kunnat falla till ro mot. Även om Lakers legat under med 2-3 puckar så har man alltid varit ett orosmoln för motståndaren. Matcherna är många där vi hämtat igen underlägen i slutet av matcherna. Detta laget har inte ens i närheten av de kvaliteterna tyvärr. Snarare känns ett underläge i matchen som en direkt förlust. Mot Örebro idag dör man som lag när Örebro gör 1-1…….. i powerplay. En spelform som blivit bättre enligt Sam Hallam. Jag ser dock ingen förbättring. Statiskt, passivt och helt utan presspel. Det är Lakers PK just nu. Tycker Rönnqvist och gänget i Cmore visade på ett bra sätt redan innan matchen hur illa Lakers PK ser ut.

Laget är väldigt obalanserat, framför allt på backsidan. Men även på forwardssidan. Dock tror jag att det är lättare att fixa till på forwardssidan med materialet vi har. Däremot så måste obalansen på backsidan åtgärdas. Annars kommer inte detta lag att vinna många matcher den här säsongen. Förd et är inte bara PK som är statiskt och passivt. Försvarsspelet i sin helhet har egentligen samma problem. Går vi igenom backarna en och en så är det ganska tydligt tycker jag var obalansen finns just nu. Först vill jag säga att det var fantastiskt kul att se en spelare som Melart på isen. Han bröt alla dåliga mönster vi sett så här långt i år. Han tacklade, han stod upp och satte stopp i spelet. Och han följer med i anfallen, vilket skapade stora problem för Örebro. Melart kommer bli en stor resurs när han har orken att genomföra en hel match.

Många klagar på Oliver Bohm. Jag tycker Bohmen är fenomenal idag. 1-0 målet är hans förtjänst när han står upp på egen blå och ger Karlström friläget. Rahimi tycker jag gör sin bästa match och jag tror han kommer att må bra av att få in en fysisk spelare som Melart. Tim Erixon är trots allt, sett till statistiken vår stabilaste back sett till defensiven. Faktum är att statistiskt sett är just Erixon tillsammans med Oliver Bohm våra starkaste backar sett till +/-. Trots lagets kräftgång ligger dessa två på +. Obalansen utgörs nog just nu av Linus Högberg på -7 och David Bernhardt på -2. Visst, det finns backar som är sämre statistiskt än Bernhardt, men tyvärr står David för ett ganska dåligt backspel just nu. Jag gillar Linus hantering av pucken och hans orädsla. Men han är alldeles för svag i defensiven tyvärr. En del klagar stort på Bodie och även Peter Andersson. Men jag tror inte dessa utgör obalansen i vårt backspel utan tyvärr är det Högberg och Bernhardt.

Det känns tråkigt, framför allt när det gäller Högberg. En kille jag verkligen gillar. Fantastisk med alla ungdomsspelare i klubben. Hälsar alltid. Men det är ett tufft jobb det här. Prestera, leverera eller är dörren där. Och jag tror faktiskt att hade Peter och Bodie varit matchklara hade Bernhardt och Högberg fått se sig om efter nått annat. Tar vi bort dessa tcvå så tror jag balansen infinner sig. Sen har vi vissa problem även i vår forwardsbesättning om vi tittar på statistiken. Jakob Forsbacka Karlsson har stora problem så här långt. Sämst i +/- med hela -8 i kolumnen. Våra bästa spelare i denna statistik är faktiskt Pontus Holmberg respektive Jonas Engström som så här långt kvitterar ut +3 respektive +2.

Alla våra stjärnspelare så som Gynge, EP, JFK och Horak ligger alla på -4 till -6. Frågan är varför dom inte levererar? Jag tror faktiskt att problemet ligger i bakplan. Obalansen i backbesättningen ger oss både ett obalanserat försvarsspel, men även offensiven påverkas. Dåliga uppspel, långsamma uppspel, dåliga första pass. Jag tycker faktiskt att Melart hade mer fart i sitt spel än någon annan back i truppen. Jag hoppas Bodie snart är tillbaka och även Peter. När det gäller Peter så känns det som det kan ta tid. Men kommer båda tillbaka inom kort bör man entlediga några.

Tåget går fort nu. Jag ser fortfarande ingen större skillnad från det jag såg i omgång 1. Det finns där under ytan, det har man visat. Men för att få fram det fullt ut måste laget balanseras upp. För just nu saknas den balansen. Jag är nu av uppfattningen att detta inte kommer lösas utan förändringar. Nått måste man göra. Det här kan inte Hallam trolla bort. Kanske t.o.m måste göras justeringar i ledarstaben. Förra säsongen såg inte bra ut, och innevarande fortsätter.

Vi har farten, men saknar musklerna

Det blev förlust igen, och det jobbigaste av allt är att det ser nästan likadant ut varenda match. Och resultatet ungefär detsamma, vi släpper in 3-4 baljor och gör max en. Samtidigt som vi vinner skotten överlägset. Men det är ju fortfarande så att man inte få några bonuspinnar när man vinner skotten. Så här långt på 7 omgångar har vi lassat iväg 203 skott mot våra motståndare, alltså skott PÅ mål. På dessa 203 skott har vi lyckats näta 13 gånger. Det är en effektivitet på 6,4%. Innan dagens match mot Malmö var den strax över 7%. Vi har haft 158 skott emot oss och vi har släppt in 25 mål. För det första är det ett snitt på 3,5 mål i baken varje match. Då är det svårt att vinna matcher. Motståndarna har tillsammans mot Växjö 15,8% i effektivitet. Det enda vi egentligen kan vara nöjda över är ju att statistiken trots allt talar för att det kommer att vända…… kanske?!

Redan innan dagens match låg vi 3:a i Corsitabellen, och det lär ju inte ha försämrats efter dagens insats där vi skickade iväg 36 skott mot Malmös 24. Sen tar ju Corsin även med skott utanför mål samt blockade skott. Corsin brukar lugna mig en hel del. Men efter dagens match lugnar detta inte mig längre. Och det beror på att jag studerade lite noggrannare idag hur och var vi avslutar. De flesta som kan lite om hockey vet ju att 70-80% av alla mål görs från det omtalade slottet en bit ut framför målet. Och det var i ytterkanten av detta område som Gynge pricksköt in reduceringen idag. Här är ett av problemen. I bästa fall kommer vi in i ytterkanten av detta slott. Jag börjar mer och mer tro att Evertssons och Hallams filosofi att ha många centrar är det som stjälper oss idag. Vi har många skickliga och snabba spelare. Och faktum är ju att vi i år har ett betydligt snabbare lag, men jag tycker vi saknar musklerna för att hota motståndarens mål på ett bättre sätt. Vi skjuter mycket, men från distans. Vi skulle behöva ett antal tunga gedigna kantspelare med ett attackpsyke.

Den typen av spelare skapar åkytor för våra skickligare spelare. Idag tar vi oss inte in i det område man måste in i för att vinna matcher. Som jag sa, våra skickliga spelare är bra, snabba, men dom  behöver hjälp. Men den hjälpen finns inte i den här truppen. Den består bara av skickliga spelare som alla konkurrera om att ta en centerplats. Möjligtvis att Shinnimin kan ses som en attackspelare, men samtidigt väger han för lätt. Sen hade det ju givetvis varit lättare om det hade varit så att vi kunde peka på att här är just nu vår akilleshäl. Vi är dåliga i försvarsspelet men framåt gör vi det bra. Eller att vi är väldigt ineffektiva, men vi har ett riktigt solit försvarsspel. Just nu är vårt problem att vi inte gör mål framåt och släpper in en hel drös bakåt. Vilket gör allt mer komplext. Helt klart är det så att vår backsida är svag, både defensivt som offensivt. Våra backar agerar alldeles för för långsamt med puck i egen zon. Första passet kommer sällan i rätt tid, och man transportera alldeles för mycket puck.

Niklas Lundgren eller Ilari Melart ska fixa detta? Nä, knappast. Jag känner att vi hade behövt byta ut två av våra backar till mer offensiva typer med förmågan att leverera snabba första pass och pointa i PP, med bra direktskott. Dom finns givetvis inte på marknaden. Samtidigt borde nog både Sam Hallam och Evertsson sett detta problem tidigt under vårens och sommarens lagbygge. Jag menar alla, precis ALLA har ju poängterat att Lakers svaga sida är backsidan. Visst kan det vara så att Melart eller Lundgren kan stabilisera bakåt en aning, men våra offensiva problem kvarstår. Att bara ta 3 poäng på 7 matcher är givetvis ett tecken på att laget inte synkar alls. Ett svårt läge som jag tycker att man som förening satt sig själva i lite. En bra forwardsbesättning om ser till varje enskilt namn, men frågan är om det är rätt ingredienser för den här sockerkakan.

Jag tycker nog, trots skottstatistiken att Malmö vinner helt rättvist idag. Dom spelar lungt och metodiskt och har inga störrre svårigheter att hålla Lakers på utsidan. Och när dom väl får pucken så sätter dom ett jäkla tryck framåt. Dom har en del spelartyper som vi saknar. Spelare som vågar attackera och slå sig in i de mer heta områdena. En annan sak som slog mig idag var när Lakers hade puck bakom eget mål och avlastande back som alltid åker ut i höger hörn. Malmö ställde idag en spelare på mellis mellan backen bakom mål och avlastande back i hörnet. Detta skapade kaos bakom eget mål. Varianten är så inövad att trots Malmös taktik slog man passet och sen skulle man försöka med pass tillbaka och stressen var total. Man hade ingen Plan B alls här. Det förvånar mig enormt. Malmö spelade statiskt istället för att tokpressa ner bakom mål och då blev även Lakers backar statiska. Jätte märkligt. Borde man inte pratat om vad man gör om motståndaren kommer ner och skär av den möjligheten?

Jag vet inte vart detta tar vägen. Men en sak är klar, vi har gått från en dålig start till att faktiskt ha stora problem. Gynges intervju efter matchen idag indikerade en viss uppgivenhet.

Vi måste sluta vinna matcher åt motståndet

Jobbigt att förlora igen givetvis. Det är nog de flesta överens om. Men ser vi till helheten idag så gör vi 2/3 delar riktigt bra. Vi är ganska klart de som dikterar villkoren i matchen. Den andra perioden är givetvis sämre. En match går alltid i lite olika cykler och idag gjordes en sämre andra period. Dock var ändå delar av perioden klart bättre. Jag tycker faktiskt Linköping har fru fortuna med sig idag. Att dom lyckas gå från första perioden med ett oavgjort resultat är inget annat än rent flyt. 2-1 målet som dom sedan gör i den andra perioden i PP är ju gentligen allt det flyt som Växjö inte har just nu. Skottet blockas av Erixon, ooch skottet reflekterar rakt på Axel Ottossons blad och in i mål. Vad gör man?

Om vi sedan ser till hur matchen slutar så kan vi väl säga att det finns en sak som jag anser så här långt in i ligan är Växjö Lakers stora akilleshäl. Man låter inte motståndaren försöka skapa sina egna chanser utan man hjälper till med den saken. Tittar vi tillbaka på torsdagens match mot IKO så gör dom 2 mål på oss. Båda två målen är egentligen bjudningar från oss. Inget av Oskarshamns mål görs efter ett fint anfall eller genom ett lång etablerat tryck i offensiv zon. Nä, båda målen görs efter att vi tappar pucken på halvdistans. Och så här långt in i serien så har vi straffats näst intill 100%-igt när vi gör dessa misstag. Som oftast görs med en enorm naivitet.

Och det målet som idag ger LHC segern är åter igen ett mål där vi tappar puck genom naivt spel i närheten av egen blå och Whitney får friläge. Så länge vi inte reducerar dessa misstag så kommer vi tyvärr fortsätta i kräftgång, garanterat. Jag tror faktiskt att det är en avgörande faktor just nu. Linköping gör inte heller några av sina mål idag på ett etablerat sätt, om ni är med mig på vad jag menar. Ser jag över 60 spelade minuter idag så tycker jag faktiskt att Linköping är närmast utspelat faktiskt. Men när man har så svårt att få in puckarna som Lakers har just nu så måste man reducera sina individuella misstag.

Sen kan det också vara så att någon liten ingrediens saknas i laget. Vi kommer ihåg det året som Emil Pettersson var här senast. Vi hade det ganska svårt innan det. Men när han kom så var det som allt föll på plats. Och den här gången är det kanske så att vi behöver få in en back till i laget som möjligtvis kan balansera upp de bakre leden så vi reducerar våra misstag. Framåt tror jag vi har vad som krävs. Samtidigt så ser jag många klaga på ena sidan Bodie och nästa mening Högberg. Men trots Bodies misstag mot IKO så tycker jag han blir bättre och bättre. Och Högberg fortsätter vågar och är väldigt duktig med pucken, och en duktig skridskoåkare. Däremot tycker jag en sådan som Erixon har tappat. Bernhard är den som stod för dagens misstag, men en som jag annars tycker också tar steg hela tiden.

Självklart är det så att detta får ju inte fortgå hur länge som helst. Man MÅSTE få ordning på de saker som just nu gör att vi fortsätter förlora matcher trots stort spelmässigt övertag. Fortsätt lasta puckar på mål. Det kommer att lossna.

Tankar och reflektioner inför kvällen

Jag satt under torsdagskvällen på ett hotell utanför Lettlands huvudstad Riga och tittade på Växjö Lakers match mot IK Oskarshamn. Och det finns ju en hel del att skriva om faktiskt. Och jag tänkte dela upp detta blogginlägg i två delar. Den första delen kommer jag ta en del kring laget, om matchen i torsdags och kvällens drabbning mot LHC. Den andra delen tänker jag lägga på Oskar Nilsson och Brendan Shinnimin.

Jag var i grunden inte jätteorolig inför matchen mot IKO. Mest pga av att jag vet att vi har ett betydligt bättre lag i grunden, som också visat hur bra dom kan spela när axlarna är nere och man bara kör. Samtidigt fanns en viss oro om vissa delar, som tex boxplay och hur laget agerat den andra halvan av matcherna. Bortsett från matchen mot Skellefteå som var dålig rakt igenom. Och fram till matchstraffet på Shinnimin så spelar vi riktigt bra tycker jag. Fortfarande har vi svårt att få betalt för det som vi trots allt skapar. Med en lite bättre utdelning och utan en Pettersson-Wentzel som står på huvudet tror jag den matchen hade kunnat varit avgjord betydligt tidigare.

Man trycker ner gästerna brutalt gång på gång och så länge vi spelar med ett högt pucktempo från bakplan med precisa passningar och intensiv skridskoåkning så hänger inte Oskarshamn med alls. De gånger dom skapar någonting är vi när vi sträcker ut handen till dom och säger varsågod. Och är vi bara lite uppmärksamma och tittar tillbaka så ser vi att de mål och det som gästerna skapade denna kväll var sådant som Lakers bjöd på genom dåligt agerande. Upphovet till de flesta av IKO:s chanser och längre anfall är att vi trots 100% kontroll över pucken börjar skvätta puckar som vi i hockey brukar säga. Man blir naiva och övermodiga och spelar pucken på ytor där inga medspelare finns.

Här hoppas jag Hallam med sitt ledarteam är tydliga, för detta har varit genomgående för hela säsongen så här långt. Och när motståndaren ser detta lite mer naiva spel från Lakers så trycker man givetvis upp med hela laget, Lakers hamnar på hälarna och motståndaren börjar skapa chanser från ingenstans. Jag tror att de kontrollerade anfallen från egen zon ner till offensiv zon med bibehållet puckinnehav som Oskarshamn hade denna kväll kan räknas på en hand. Ofta vann man puck av hemmalagetredan i offensiv zon, som tex när man från ingenstans reducerar till 2-1. Exakt en sådan situation där Lakers backar har pucken och ska spela sig ur, blir av med den och IKO tar hand om den, slår ett pass och skott i mål. Detta måste bort. Vi kan inte bjuda på mer mål nu. Låt motståndaren själv skapa sina möjligheter. dom ska inte ha hjälp från oss.

Den andra stora grejen just nu, med stukat självförtroende efter 4 raka innan Oskarshamnmatchen, så måste man, som jag ser det börja jobba rent mentalt med det här laget. Agerandet i slutet av matchen i torsdags är kontentan av ett brustet självförtroende. Detta måste man komma till rätta med. Tex varför agerar Bodie som han gör när IKO gör 3-2. Åter igen bjuder vi på mål, denna gång i eget PP. Hade detta varit i första eller andra perioden hade garanterat Bodie tagit den fysiska matchen med Kelleher, täckt puck och spelat enkelt. Nu kastar han sig av någon okänd anledning och ska vifta undan pucken liggande. Och kanske är det så att Hallam måste börja agera mer coach nu inledningsvis. Kolla vilka spelare som har rädsla i ögonen i slutet av matcherna. Vilka VILL ha puck där ute och vilka åker och gömmer sig. Dom som är rädda och åker och gömmer sig ska inte spela i slutet. De kyliga, opåverkade ska ta den rollen. Och dom finns garanterat. Aktiv coaching tack.

Ikväll blir det två lag med sämre självförtroende som möts i SAAB Arena. Och jag tror det är enkelt. De som håller huvudet kallast och kan hålla sig mest till game plan vinner. Ner med axlarna och kör. Våga vinna!!

Oscar Nilsson & Brendan Shinnimin

Först och främst vill jag säga att det vi ser hända i matchen i torsdags är jobbigt och något som INGEN önskar. Med det sagt vill jag säga att jag nog aldrig blir klok på hur detta hockeylandet fungerar. Vi har duktiga experter med enorma mängder erfarenhet av sporten, men som tyvärr får jag säga har blivit alldeles för kommersiella. Dessutom är dom av någon anledning sällan ense om saker. Och här blir jag mest förvånad med tanke på deras erfarenheter inom sporten. Då borde dom ha en gemensam grund kring sporten ishockey. Men för dom  handlar det väldigt mycket idag om att få klick och folk som läser och engagerar sig i deras åsikter. Skulle dom hålla med varandra blir debatten för enkelriktad. Därför ser vi en del experter som pratar emot andra om saker som man blir väldigt förvånad över.

När det gäller tacklingen på Oskar Nilsson i torsdags så är det BARA olyckligt, väldigt olyckligt. Därför blev jag enormt förvånad över Oskars egna inlägg i intervjun som han gjorde från sjuksängen på Växjö Lassarett. Det enda han lägger på sig själv är irritationen på sig själv att han missar Shinnimin. Förutom det lägger han allt ansvar på Shinnimin. Åter igen blir jag förvånad över hockeyfamiljen. Oscar säger bl.a att man inför säsongen kommit överens om att man bara ska tackla för att vinna puck…….???? Rätta mig här om jag har fel. Men är det inte så att man får bara tackla puckförande spelare? Tacklar man icke puckförande spelare är det minst en interferens, eller? Och om du tacklar en puckförande spelare så förutsätter jag att det ALLTID är för att vinna fördel och puck, eller?

Nu säger Oskar även att han redan hade spelat iväg pucken när Shinnimin tacklar honom….?? Nej, det där är ju inte rätt. Oskar Nilsson går över på en skridsko och skickar pucken i samma stund som tacklingen kommer. Så frågan är vad både Oskar, hans tränare och en del andra menar här. Ska vi kräva att spelarna ska stanna upp och kalkylerar risker i den farten. Njae, det kan vi inte kräva. Då får vi i så fall avskaffa tacklingar helt. Vilket ändå inte kommer göra sporten riskfri.

Detta är en ganska vanlig hockeysituation som tyvärr slutade olyckligt. En spelare blev skadad, en annan mår dåligt pga att han var den som tacklade. Men jag tycker de som skriker efter hårda straff på Shinnimin borde tänka om lite, om man har möjlighet att göra det. Såg t.o.m någon på facebook som skrev att borde inte dessa skador på Oskar Nilsson vara nog för att straffa Shinnimin?? Okej, ska vi går efter konsekvensen istället för utförandet? Att domaren tar matchstraff tycker jag däremot är okej, för alla parter. Även för Shinnimin. Svårt att spela vidare, samtidigt som det alltid byggs upp nån typ av heta känslor efter en sådan situation både på och utanför isen.

Jag blir nog aldrig klok på hockeysverige. Att enskilda fans uttalar sig så man blir stum ibland är en sak, men att vi inte ens, åtminstone oftare, kan ha en mer enad expertkår än vad vi har tycker jag är både konstigt och fascinerande. Men det handlar tyvärr idag om så mycket mer än bara hockey.

Det känns bara grått rakt igenom

En förlust, två förluster och tre förluster är oftast bara ett tecken på en formsvacka. En fjärde förlust i rad är faktiskt nått helt annat. Det börjar mer bli en dålig vana, och ett tecken på att saker inte alls fungerar som det borde. Som många har poängterat så är det svårt att veta var man ska börja analysera detta. Det är så mycket som inte stämmer och det börjar mer och mer kännas som ett stort misslyckande när det kommer till sammansättningen av den här gruppen. Det första jag vill poängtera är känslan av hur svagt laget verkar rent fysiskt. Om vi ärligt tittar på hur laget handskades med kamperna kring sargerna. Utan att veta säkert så är känslan i alla fall att Skellefteå vinner 90% av dessa situationer genom hela matchen.

En annan sak jag noterade idag är hur enormt få tekningar vi vinner. De få gånger vi faktiskt vinner tekningar i offensiv zon så får vi ett jättetryck på motståndet. Men det händer för sällan. Och när vi förlorar är vi väldigt passiva och sätter inte någon rejäl press alls. Jag tycker vidare att laget generellt har väldigt svårt att få fart i spelet. Skellefteå kan ganska enkelt sätta stopp i Lakers i uppspel. Man har svårt att hitta vägar genom mittzon. Detta medan Skellefteå tar sig från egen till offensiv zon väldigt enkelt.

En annan sak är ju special teams som verkligen börjar bli ett sorgebarn för den här föreningen, i båda riktningarna. Och fortfarande måste jag klaga på passiviteten i framför allt PK. Motståndarna har oftast inga problem alls att komma in i Växjös zon och etablera sitt PP. Det känns nästan som att Lakers taktik går ut på att släppa in motståndet i zon och där vara noga med positioneringen och sen ta det där ifrån. Medan övriga lag i ligan verka ha som strategi att försöka begränsa tiden i etablerat PP spel. Vi ser ju hur svårt Lakers har att få till ett etablerat spel i numerärt överläge. Tiden i zon blir minimal varenda gång. Hur mycket etablerad tid fick vi under vårt 5 minuters PP i första perioden. Ja, det var inte mycket i alla fall.

Lakers får 5 minuter i sträck utan att lyckas och Skellefteå får 2×2 minuter och gör egentligen mål i bägge, även om det officiellt inte blev reggat som PP mål på sista. Men målet kom exakt när tiden på Shinnimin gick ut. Min känsla är att det är för mycket som felar för att Sam Hallam med stab ska kunna vända runt det här inom kort, vilket är ett måste om man ska hänga på och samtidigt få tillbaka en tro på detta.

Mitt recept just nu är att nu flytta vissa spelare. Tex är det dags att plocka in Davidsson som center vilket han är ämnad för. Likaså bör man flytta in Horak som center igen. Sen måste man hitta helt andra kombinationer än vad man har idag. Tex Gynge och Emil gör ingen skillnad alls för det här laget just nu. Man trampar vatten och ingenting över huvudtaget händer. Dags att flytta upp vissa spelare som faktiskt bidrar med betydligt mer jävla anamma där ute. Gör Davidsson till första center och ge han Gynge och Cederqvist på sidorna om sig. Cederqvist måste flyttas upp i hierakin nu, då han tillhör ljusglimtarna i detta lag. Horak ska ta rollen som andra center med Shinnimin och Pontus Holmberg på sidorna. JFK får ta rollen som chef i tredje med en nedflyttad Emil Pettersson och sen flytta ut Karlström på en kant i den kedjan.

Ner med Lundberg ihop med Josen i fjärde. Inte för att Lundberg varit dålig utan vi behöver en lite tyngre fjärde lina. Ge tredje platsen i den kedjan till Ludvig Nilsson eller Engström när han är aktuell. En annan sak jag vill se är ledare som tror på det också. Med ställningen 0-4 och mindre än 7 minuter kvar så kommer Hallams time out. Till vilken nytta? Visst, man lyckas trycka in en reducering med fyra och en halv kvar. Men matchen var sedan länge förlorad. Fanns ingenting i tredje perioden som talade för en mirakelvändning, ingenting. Jag såg däremot tendenser till uppgivenhet i tränarstaben när Skellefteå gjorde 0-4 26 sekunder in i tredje. Då satt Fredrik Hellgren ner på huk bakom spelarna och verkade konfundersam och lite uppgiven.

Det possitiva nu är att laget får några extra dagar nu för att hitta nått att rida vidare på. För det krävs. För nu finns det viss krisstämpel på laget och matchen mot IKO på torsdag går lite med ödessymfonin i bakgrunden. Förlust på torsdag också och vi har ett lag i total kris. Ett tufft jobb för Hallam och Evertsson att vända denna trend. För det känns inte som det finns så mycket att ta på. Det känns bara grått rakt igenom.

Inte domare, vi vill ha matchledare

Satt igår och sporadiskt följde matchen mellan Färjestad och Växjö Lakers. Och slogs väldigt mycket av domare Wolmer Edqvists agerande på banan. Det kändes som ett militärt befäl som drillade sina soldater i vett och etikett. Eller en hårdförd lärare av den gamla skolan som inte accepterar annat än stenhård disciplin. Han pekade verkligen med hela handen. Att en domare gör fel är något de flesta av oss trots allt accepterar, åtminstone i förlängningen. Mitt i stridens hetta är det svårt att förlåta, men det är något som domaren ska vara medveten om och tillhör även det, precis som domarens fel. Sen är det ju så att domaren oftast tar rätt beslut enligt regelboken. Jag är av den uppfattningen att jag inte vill ha en DOMAR-typ på banan, utan mer någon som agerar matchledare. Och vad menar jag med matchledare?

Egentligen precis vad det låter som. Någon som leder matchen och som ska se till att matchen flyter på på absolut bästa sätt genom kommunikation med samtliga inblandade. En bra matchledare vet att när någon kommer fram, andfådd och irrterad för nått, kanske t.o.m lite skrikande, är det livsviktigt att han som matchledare behåller lugnet. Att i ett sådant läge agera tillbaka med samma metod är det sämsta man kan göra och kommer inte att generera ett fortsatt bra klimat på banan. En matchledare som agerar direkt genom att höja rösten och visa ut spelare till höger och vänster är i mitt tycke inte en bra matchledare, utan mer bara en domare. Wolmer Edqvist hade ingen vilja redan från start igår att kommunicera med Brecndan Shinnimin och skapa ett förtroende hos honom. Utan han ville bara visa vem som bestämmer.

Det här är en miss tycker jag från SHL:s domaransvariga. Man måster jobba mer med matchledarskap. Vi har ett par exemplariska matchledare i SHL som har den stora förmågan att kommunicera, eller rättare sagt dom har förmågan att se och känna av alla lägen i matchen, och vet när läge finns för kommunikation, eller när det är bäst att bara låta spelaren vara. Eller när man till sist måste sätta ner skon. Men som jag uppfattade det igår så hade Wolmer Edqvist redan bestämt sig när han kom in på banan hur han skulle agera mot Shinnimin. När t.o.m Sam Hallam reagerar ochslänger iväg en skopa om hur domaren agerat så tror jag de flesta förstår att det inte var nått bra matchledarskap från herr Edqvist.

Vi har många gånger sett och hört de gamla rävarna Micke Nord, Micke ”Näsan” Sjöqvist eller Patrik Sjöberg. Tre riktigt skickliga domare. Och jag tror inte dom är bättre när det gäller att tolka och efterleva regelverket än tex Wolmer, utan den stora skillnaden är hur dom går in och leder matcherna. Hur dom kommunicerar med ledare och spelare. Tex den som blivit en klassiker vid det här laget när Patrik Sjöberg på ett fantastiskt sätt läxar upp Christoffer Persson i HV71 https://youtu.be/lV6YJkMwmkQ

Jag hoppas verkligen att man från domarstaben såg matchen igår och verkligen tar tag i det och guidar Wolmer till att hantera dessa situationer på ett bättre sätt. Jag ser varje gång en domare kan kommunicera bort ett problem med en spelare som en stor seger för domaren som matchledare. Varje gång en domare måste agera som Wolmer igår tycker jag ska ses som ett stort misslyckande från bägge sidor. Och jag tror ärligt på att hade det varit tex Micke Nord som fått samma situation igår, så hade inte Shinnimin åkt ut och Färjestad hade BARA fått ett 5 mot 4. Därifrån vet vi sen inte hur det hade kunnat sett ut. Det är synd. Och jag vill nog tro att oavsett vilket lag man håller på så tror jag de flesta håller med mig i slutändan.

Märklig känsla av att inget är förändrat

Så var det äntligen dags för SHL premiär. Säsongen är igång. Den första omgången är spelad och precis som det brukar vara, så är det de s.k skrällarna som får mest rubriker. Trots att det inte finns något som heter skrällar i de första omgångarna av ligan. Allt kan hända. De flesta av oss vet att det tar 20-25 omgångar innan ligan sätter sig liksom. Att IKO tar poäng borta på Skellefteå är ingen skräll. Eller att Brynäs piska skiten av indianerna (de regerande mästarna) är inte heller nån skräll. Det som sker under september och oktober brukar ALDRIG vara ett facit för hur slutet av säsongen ser ut, snarare tvärtom.

Vi minns tex fjolåret där vi såg ett visst lag från Östgötaslätten som gick fram som en ångvält under inledningen och sedan föll ihop som ett korthus resten av säsongen.

Dock finns det saker som oroar om vi ser till Växjö Lakers start uppe i Norrbotten. Vi minns avslutningen på förra säsongen. Kvartsfinalsortin mot just Luleå. Är det bara jag som fick känslan av att den slutspelsserien bara fortsatte under lördagskvällen, på samma sätt? Trots att framför allt Lakers lag är helt utbytt så kändes det som tiden stått still. Visst, absolut, det fanns en en helt annan offensiv i det Lakers som igår intog Coop Norrbotten Arena, men likt förra årets lag så hade detta laget precis lika svårt att hitta nätet.

Och när väl Luleå fick göra 1-0 så kändes matchen avgjord. Årets lag visade sig ha lika svårt att efter detta mål hitta knappar att trycka på som tog dom tillbaka in i matchen. Luleås defensiv var i stort sett 100% hålfri. Lakers såg ut att trampa vatten hela vägen in i mål. Luleå är dödligt effektiva och gör mål på det som bjuds. Och man tar till slut hem alla tre poängen på ett ganska enkelt sätt trots allt. Ungefär som hela slutspelsserien såg ut.

Det finns vissa saker som jag reagerat på under egentligen hela försäsongen, och som jag reagerat på många gånger genom åren, som ganska tydligt är en coachtaktisk sak och inget som har med lagets kunskaper att göra. Och då pratar vi special teams. Igår tycker jag detta var extra tydligt. Nästan lite för tydligt. Alla lag, som det ser ut i alla fall, verkar ha en grundfilosofi i PK, att först, utan att tappa positionerna i banan, se till att motståndaren har så svårt som möjligt att etablera sitt PP. Man jobbar med störningsmoment redan högt upp i banan utan att gå bort sig. Man försöker täta mittzon och göra blålinjen svår att forcera med pucken under kontroll. Vilket ska göra så att tiden för etablerat PP spel reduceras så mycket som möjligt inom de två minuter som gäller.

Vi ser under gårdagen hur svårt Lakers har att under kontroll ta in pucken i offensiv zon och etablera sitt PP. Tiden man får till ett etablerat spel är väldigt kort. Jag tror faktiskt att vi får mindre än 20-25 sekunder etablerat PP spel under våra försök. Så fort vi tappar ut pucken så vet man att det kan bli svårt att få till något nytt försök.

Tittar vi sedan hur det ser ut när vi själva ska försvara oss i PK. Jag vet inte, men det känns faktiskt som att vi har totalt motsatt filosofi när det gäller detta. Min känsla är att vi tänker som så att vi inte ska gå bort oss utan vara noga med våra positioner därför släpper vi in motståndaren i zonen och tror att vi där, under etablerat PP spel kan kontrollera motståndaren på ett bättre sätt. Det känns som att våra motståndare får bra mycket längre tid i etablerat PP spel än vad vi själva får. En del hävdar nu att vi trots allt gör det ganska bra i PK och dödar väldigt många, så även igår. Ja, håller med, men hur ser det ut. Hur länge håller det. För även om vi klarar tex ett 3 mot 5 läge igår så osar det hett hela tiden.

Igår gjordes 2 PP mål, ett av vardera lag. Men hur ser målen ut? Tittar vi på Luleås så är detta gjort i ett etablerat PP spel där dom svärmar runt Andrén och skapar läge på läge, innan Olausson hittar igenom till Petter Emanuelsson som stänker in 3-0. Lakers mål då. Ja, först försökte första PP med Gynge, Pettersson och Horak, men hade svårt att över huvudtaget ta sig in i zon. Utan att etablera sig egentligen en enda gång så lyckas andra PP linan få in pucken, hårt stressade där Erixon får pucken i dåligt läge, lägger en passning på bredd till en inåkande Davidsson som har två spelare på sig. Lyckas med god teknik få med sig pucken med foten i detta trånga läge, och i nästa frekvens dra ett bra skott på mål.

Ett mål i PP, men mer ett vanligt spelmål istället för ett uppsatt etablerat PP mål. Bra att vi gör mål givetvis, men hur bra är det på sikt att ha så svårt att få till ett etablerat PP spel jämfört med motståndaren. En annan sak som var ganska tydligt igår och som också påminde lite grann om vårens kvartsfinalserie. Hur lätt Luleå håller oss på utsidan. Om detta är Luleås skickliga försvarsspel eller Lakers oförmåga att ta sig in på insidan låter jag vara osagt. Om det är Lakers, är det då oförmåga eller ovilja att sig in där det gör lite mer ont? Jag vet inte. Men det är lite märkligt att det ser så likt ut vårens svaga kvartsfinalspel. Hallam och hans stab borde vara 100% insatta i hur Bulan tänker och hur han vill ha sitt Luleå.

För avslutningsvis har jag en märklig känsla av att inget är förändrat, trots att jag vet att vi har ett helt annat lag, med en helt annan offensiv kunskap. Och vi ska även ha ett hungrigare lag än förra säsongen. Men match nummer ett visar inte alls på detta, utan snarare tvärtom. Med detta nu som facit och historia så ser jag verkligen fram mot tisdagens hemmapremiär mot nästa tänkta topplag. Faktiskt min favorit till SM guldet i vår.

Så här slutar säsongen 19/20

Nu är Silly Season avslutad för den här gången och vi har tagit oss in i Pre Season. Lagen har i stort sett sina trupper klara och jag tycker nog att man nu ska kunna tippa utgången av säsongen på ett bättre sätt än som vissa skribenter gör i maj-juni då det blir lite löjligt. Jag gör ett försök så får vi se var vi hamnar. Jag börjar bakifrån.

14. IKO Oskarshamn

Det känns tyvärr som att IKO kommer få stora problem. Det känns som att man haft oerhört svårt att locka till sig spelare med lite spets. Det är väl egenligen bara backen Simon Després med erfarenhet från både AHL, NHL och KHL med lag som bl.a Pittsburgh Penguines och Slovan Bratislava. Annars ser det tunt ut och jag tror IKO får inrikta sig på att spela kval till våren.

13. Leksands IF

Jag tycker Leksand ser många gånger bättre ut än IKO. LIF är ett SHL lag vilket jag inte tycker IKO är. Men det är ett otroligt jämt startfält vi har i år. Vilket annat år som helst och jag hade satt detta Leksandslaget betydligt högre. Jag kommer att vara väldigt osäker på varenda lag jag placerar fr.o.m nu. Men med konkurrensen som existerar så sätter jag Dalmasarna nästsist.

12. Örebro HK

Också otroligt svårplacerat lag. Örebro tror jag kommer vandra upp och ner i den kommande säsongens tabell men jag tror slutplaceringen trots allt blir utanför slutspel. Dock har man värvat en riktigt intressant spelare i Ryan Stoa. Frågan är hur ensam Stoa blir med den spetsen. Dessutom känner jag stor tveksamhet kring Örebros val av målvakter.

11. IF Malmö Redhawks

Skåningarna har fortsatt svårt med sin ekonomi. Men kan Peter Andersson se till att gjuta samma mod i den här truppen som han lyckats med med tidigare budgetlag. Men får inte Malmö ihop det så kan det blir en betydligt lägre och jobbigare placering än så här. Man har dock det väldigt välbesatt på målvaktssidan med Alsenfeldt och Volden. Kan dom storspela kan det räcka en bit.

10. Linköping HC

Många som blir förvånade av min placering av Linköping. Men jämförelsevis blir det svårt att hitta nått lag av de återstående som LHC garanterat ligger före efter 52 omgångar. Jag tycker det är oerhört svårt att placera LHC i år. Jag tror det blir fisk, men får man ihop bitarna kan det mycket väl bli lite mer fågel än fisk.

9. Skellefteå AIK

Klubben har haft en nedåtgående trend och när jag kollar av deras trupp så känns den givetvis riktigt bra. Men då är vi där igen när vi jämför. Vilket av lagen som är kvar att stoppa in i tabellen är Skellefteå garanterat bättre än? Det känns som det är den stående frågan hela tiden nu. Man är starka med Mantas längst bak och med Arvid Lundberg och Niclas Burstörm tillbaka i moderklubben. Men jag tycker dock det ser lite tunt ut. Tom Pyatt är en spännande värvning, annars fortsätter man förlita sig på herrarna Möller och Lindström.

8. Rögle BK

Ängelholmarna har ett spännande lag i år. Även här är det den generella konkurrensen som gör att jag sätter Rögle på en åttondelsplats. Hade man satt detta laget på isen förra säsongen så hade jag satt Rögle på en direkt kvartsfinalplats. Men med detta laget kan man definitivt skjuta fram sina placeringar ordentligt om man får allt på plats. Dennis Everberg är givetvis den stora hemvändaren.

7. HV71

Svårplacerat även här. Men det krävs att HV får allt på plats och att spelare som Erik Martinsson, Linus Fröberg, Axel Holmström och Juuso Ikonen levererar enligt plan. Då kan HV bli farliga. Men då måste framför allt en spelare som Martinsson spela ett bättre försvarsspel än han levererade under torsdagskvällens premiärmatch borta mot Frölunda (4-3 eft.str).

6. Brynäs IF

Gävlelaget blir giftiga denna kommande säsong. Med hemvändare som Anton Rödin och Greg Scott samt värvningen av Jonathan Sigalet tror jag kommer ge Brynäs ny luft under vingarna. Efter förra säsongens kräftgång och en 11:plats i grundserien så skriker nog hela Gävle efter lite framgång. Och jag tror definitivt att Brynäs tar sig in på topp 6.

5. Växjö Lakers

Även Lakers hade ett riktigt jobbigt år där det stundtals såg oengagerat ut. Inför kommande säsong har man rensat ut och blandat härligt spännande ungt med hemvändare som Emil Pettersson och Richard Gynge. Spännande värvning av Jakob Forsbacka Karlsson och sen fick man dessutom behålla Brendan Shinnimin som förlängde med 2 år. Men även för Växjö gäller det att saker hamnar på plats och att spelare tar nya steg i sina karriärer.

4. Luleå HF

Norrbottens stolthet gjorde en riktigt bra säsong 18/19 där man krigade med Färjestad om seriesegern enda in på mållinjen. Man tar en andra plats på samma poäng som FBK, med en liten sämre målskillnad. Luleå plockar in två riktigt spännande finnar från Liiga i Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki. Man har fortsättningsvis två riktigt bra spelare på sista utpost i David Rautio och Joel Lassinantti. ”Bulan” Berglund fortsätter i båset att bygga upp detta Luleå och vi får se vart det bär denna säsongen.

3. Färjestads BK

Färjestad vann SHL:s grundserie förra säsongen och man kommer bli ett stort hot även kommande säsong. Man har stärkt upp backsidan med poängstarka tjeckiska backen Vojtech Mozik och Amerikanen Jonathan Blum. Och på forwardssidan har man värvat spännande finnen Ville Leskinen som bankade in 57 poäng på 58 matcher i finska Liiga den gångna säsongen. Räkna med FBK. Kanske går man hela vägen i år.

2. Frölunda Indians

Regerande svenska mästarna sätter jag på andra platsen. Alltid svårt att gå ut och försvara ett guld, men Frölunda kommer att vara med långt fram. Johan Sundström är en riktigt bra värvning. Och man behåller stora delar av det lag som stod som slutsegrare i våras vilket sätter Frölunda långt upp i hierarkin även kommande säsong.

1. Djurgårdens IF

Att sätta Stockholmarna högst upp var något jag bestämde mig för direkt. Med spelare som Niclas Bergfors, Jacob Josefsson och Marcus Högström tillsammans med en klassvärvning som Patrik Berglund så har jag svårt att inte se att Djurgårdens IF både vinner grundserien och är ett av två lag i SM-finalen våren 2020. Nu fick man dessutom åter hem Olle Alsing som lånas tillbaka till Djurgården av sin NHL klubb Ottawa Senators. En klar aspirant på SM-guldet.

Min Tabell:

 1. Djurgårdens IF
 2. Frölunda Indians
 3. Färjestads BK
 4. Luleå HF
 5. Växjö Lakers
 6. Brynäs IF
 7. HV71
 8. Rögle BK
 9. Skellefteå AIK
 10. Linköpings HC
 11. Malmö Redhawks
 12. Örebro HK
 13. Leksands IF
 14. IK Oskarshamn